Rólam

Rólam

Egész életemben érdekelt a pszichológia és az emberi viselkedés. Mérnöki diplomám megszerzése után grafológiát tanultam, amivel 15 éven keresztül aktívan foglalkoztam. 

 

Grafológiai munkám során megfigyeltem, hogy általában azok kérték az elemzést, akiknek párkapcsolati problémái adódtak, illetve valamilyen vitás ügyük volt. (Például egyik ügyfelem azt gyanította, kisvállalkozóként meglopja valamelyik alkalmazottja; örökösödési vitába keveredtek a testvérükkel; gyermekelhelyési problémáik voltak.) 

 

Az írások elemzése megvilágította a személyiségekből eredő konfliktus okát, azonban nem tudott gyakorlati útmutatást nyújtani a hozzám fordulóknak. Mit tegyenek? Hogyan oldják meg a problémáikat? 

 

Véletlenszerűen akadtam rá a mediátori képzésre. Először Magyarországon tanultam, a családi mediáció elismert szaktekintélyénél, Nagy Zsókánál. Ez a különleges módszer nem csupán hivatalossá tesz mondjuk egy válást, hanem a konfliktus mögé néz, feltárja az okokat is. Így például válás esetén a felek emberségesen, ha lehet, barátsággal lépnek ki a kapcsolatból. 

Rólam

Ing. Malkowski Emőke
Szlovákia Igazságügy Minisztériuma által bejegyzett mediátor

Szlovákiában is elvégeztem a mediátor képzést. A szlovákiai felfogás hűvösebb, távolság tartóbb. Csak és kizárólag a megoldásra fókuszál, nem fontos megtalálni az okokat, hogy mi miért történt. A mediátor dolga, hogy a felek peren kívül egyezségre jussanak.

Mediációs gyakorlatom során ötvözöm a szlovák és a magyar felfogást. Úgy érzem, mindkettőnek megvan a maga előnye, amelyet különböző helyzetekben a megfelelően lehet alkalmazni.

Vallom, hogy a konfliktusok elől nem megfutamodni kell. Nézzünk szembe velük, és próbáljuk megoldani! Mert a megoldás erősíti a személyiséget, és a biztosabbá teszi a kapcsolatokat.

Árak

Rólam

Munkahelyi konfliktusok

Mivel a munkahelyen töltjük napjaink jelentős részét, fontos hogy ott jól érezzük magunkat. A kialakult kiközösítések, szóbeli bántalmazások, rágalmazások, különböző viták rányomják bélyegüket nemcsak a munka minőségére, hanem a dolgozók komfort érzetére is. Ha a felek saját erőből nem tudják megoldani az elmérgesedett helyzetet, a mediátor segítségükre lehet.
Rólam

Szomszédok közti konfliktusok:

A rossz szomszédi viszony nagyon megkeserítheti az ember életét.
A konfliktusok rendezése peres úton hosszú éveket vehet igénybe, és azalatt a viszony még jobban elmérgesedhet.
Kertes házban élők vitázhatnak túl hangos vagy tartós gépzaj, üvöltő zene, kocsi beálló, átnyúló faág, háziállatok stb. miatt, míg a társasházban élők a közös javítások, átalakítások, a kivitelező személye miatt.
A mediátor mindkét felet meghallgatva segíthet elrendezni a vitás kérdést, elkerülve a kellemetlen, hosszúra nyúló, és költséges pereskedést
Rólam

Családon belüli konfliktusok:

Minden párkapcsolatban vannak hullámvölgyek. Sokszor megtörténik, hogy a párok úgy érzik, a másik nem érti meg őket, kérésük kudarcba és veszekedésbe fullad. Ilyen esetekben a mediátor segíthet feltárni a probléma igazi okát. Mint kívülálló és nem részrehajló személy rávezeti a párokat a megoldásra és arra a viselkedésmódra, amellyel javítani tudják az együttélést. Mediátor segítségével sikeres és boldog párkapcsolatot építhet ki partnerével.

Segíti a békés és kulturált elválást, a gyors megegyezést, a vitás kérdések veszekedés nélküli megoldását. Segít megérteni a házaspároknak, mi is vezetett a váláshoz. Segíti a kapcsolat lezárását és az elvesztés, szomorúság feldolgozását. Pozitív hatással van a jövőbeni pozitív kommunikációra.

A válást minden esetben a bíróság mondja ki. Ugyanakkor a felek nem csupán pénzt spórolnak a válási mediációval, hanem azzal az elégedett érzéssel fejezhetnek be egy kapcsolatot, hogy sikerült a lehető legemberibb módon lezárniuk életük egy fejezetét.

A gyermek legfőbb érdekeire és szükségleteire helyezi a hangsúlyt. Mivel egy közös gyermek a válás után is összekapcsolja a feleket, fontos a megegyezés. Tapasztalat szerint, ha a szülők a saját javaslataik szerint kötik a megállapodást, 85-90%-ban be is tartják őket, míg a bírósági ítéleteknél ez csak 60%. Sem a gyermek, sem a felnőttek számára nem mindegy, hogyan alakul a volt férjjel/feleséggel a kommunikáció a közös gyermekkel kapcsolatban. A mediátor segíthet ebben is.

Gyakran alakul ki azáltal, hogy a gyerek több önállóságot követel, a szülő szeretné biztonságban tudni, ill. több kontrollt szeretne gyakorolni felette – ezek a problémák az összes korcsoportot érinthetik, a gyermektől a felnőtt korig.

Rólam