Vagyonmegosztás válás után

Bírósági tárgyalás vagy mediáció?

Tibi és Klári majd 20 év házasság után, 2 kamasz gyerekkel döntött úgy, hogy különválnak útjaik. Már maga a válás sem volt könnyű, de a neheze még csak most következett. A gyerekek elhelyezésében, látogatásában és finanszírozásában megegyeztek, de osztozni kellett a vagyonon, ami elég jelentős volt. Több ingatlanról, földről, különböző értékű autókról és egy vállalkozásról volt szó. És itt jelent meg a  klasszikusnak is mondható probléma – exfeleség, aki nem volt munkaviszonyban, és a vállalkozó exférj, aki magának akarta a vagyon sokkal nagyobb részét. Tibi azt hangoztatta, hogy a pénzt ő kereste, ezért a vagyon is őt illeti meg. Míg ő keményen dolgozott,  Klári csak otthon ült, nem csinált semmit. Klári eleinte próbálta elmondani Tibinek, mi az amit ő tett hozzá a közös élethez, de sikertelenül. Ha lehet, még jobban elmérgesedett a helyzet, mint válás előtt. Tibi ragaszkodott az igazához, és Klári is bekeményített. Ügyvédekhez fordultak, és a bíróságtól várták a döntést. Közben objektív okokból kétszer is el kellett napolni a tárgyalást. Már  1 év eltelt, de nemhogy döntés nem született, még tárgyalás sem volt.

Egyik nap Tibi beszélgetést hallott a rádióban  egy mediátorral.   Felkeltette az érdeklődését. Utána járt a dolgoknak, és végül felkeresett. Klárival én vettem fel a kapcsolatot, de nem volt túl lelkes. Nem hitte, hogy Tibi hajlandó bármiben engedni, nem értette, miért is lenne sikeresebb a mediáció  a pereskedésnél. Ráadásul Klárit az ügyvédje sem támogatta abban, hogy mediációval próbálják meg megoldani a konfliktust. A végén mégis azt mondta, hogy egy próbába belemegy. 

A mediációs eljárás meglepően gyorsan zárult le. Először külön-külön mondták el őszintén a sérelmeiket, szükségleteiket és igényeiket. A harmadik ülésen sikerült olyan egyezségre jutniuk, ami mindkettőjüknek megfelelt.  A mediációs szerződés mindkét fél  aláírása után be lett adva a bíróságra, és jóvá is lett hagyva, Tibi és Klári pedig visszakapták az illeték 50%-át.

Végszó:

  • Az egész mediációs eljárás 5 hét alatt lezajlott.
  • Visszakapták az befizetett illeték felét.
  • Sikerült tisztázni minden sérelmet, és legalább valamennyire megérteni a másik álláspontját.
  • A vitázó felekből normálisan kommunikáló emberekké váltak, ami a közös gyerekek szempontjából egy nagyon lényeges tényező.

Így is végződhet egy mediáció!

Megosztás

Munkahelyi konfliktusok

Mivel a munkahelyen töltjük napjaink jelentős részét, fontos hogy ott jól érezzük magunkat. A kialakult kiközösítések, szóbeli bántalmazások, rágalmazások, különböző viták rányomják bélyegüket nemcsak a munka minőségére, hanem a dolgozók komfort érzetére is. Ha a felek saját erőből nem tudják megoldani az elmérgesedett helyzetet, a mediátor segítségükre lehet.
Vagyonmegosztás válás után

Szomszédok közti konfliktusok:

A rossz szomszédi viszony nagyon megkeserítheti az ember életét.
A konfliktusok rendezése peres úton hosszú éveket vehet igénybe, és azalatt a viszony még jobban elmérgesedhet.
Kertes házban élők vitázhatnak túl hangos vagy tartós gépzaj, üvöltő zene, kocsi beálló, átnyúló faág, háziállatok stb. miatt, míg a társasházban élők a közös javítások, átalakítások, a kivitelező személye miatt.
A mediátor mindkét felet meghallgatva segíthet elrendezni a vitás kérdést, elkerülve a kellemetlen, hosszúra nyúló, és költséges pereskedést
Vagyonmegosztás válás után

Családon belüli konfliktusok:

Minden párkapcsolatban vannak hullámvölgyek. Sokszor megtörténik, hogy a párok úgy érzik, a másik nem érti meg őket, kérésük kudarcba és veszekedésbe fullad. Ilyen esetekben a mediátor segíthet feltárni a probléma igazi okát. Mint kívülálló és nem részrehajló személy rávezeti a párokat a megoldásra és arra a viselkedésmódra, amellyel javítani tudják az együttélést. Mediátor segítségével sikeres és boldog párkapcsolatot építhet ki partnerével.

Segíti a békés és kulturált elválást, a gyors megegyezést, a vitás kérdések veszekedés nélküli megoldását. Segít megérteni a házaspároknak, mi is vezetett a váláshoz. Segíti a kapcsolat lezárását és az elvesztés, szomorúság feldolgozását. Pozitív hatással van a jövőbeni pozitív kommunikációra.

A válást minden esetben a bíróság mondja ki. Ugyanakkor a felek nem csupán pénzt spórolnak a válási mediációval, hanem azzal az elégedett érzéssel fejezhetnek be egy kapcsolatot, hogy sikerült a lehető legemberibb módon lezárniuk életük egy fejezetét.

A gyermek legfőbb érdekeire és szükségleteire helyezi a hangsúlyt. Mivel egy közös gyermek a válás után is összekapcsolja a feleket, fontos a megegyezés. Tapasztalat szerint, ha a szülők a saját javaslataik szerint kötik a megállapodást, 85-90%-ban be is tartják őket, míg a bírósági ítéleteknél ez csak 60%. Sem a gyermek, sem a felnőttek számára nem mindegy, hogyan alakul a volt férjjel/feleséggel a kommunikáció a közös gyermekkel kapcsolatban. A mediátor segíthet ebben is.

Gyakran alakul ki azáltal, hogy a gyerek több önállóságot követel, a szülő szeretné biztonságban tudni, ill. több kontrollt szeretne gyakorolni felette – ezek a problémák az összes korcsoportot érinthetik, a gyermektől a felnőtt korig.

Vagyonmegosztás válás után