SZOMSZÉDOK

Pereskedés vagy mediáció ?   Egy ügy leírása

Az itt leírt vita nem nevezhető  klasszikus , szomszédok közti vitának. Nem arról volt szó, hogy két szomszéd állandóan perlekedik egymással  azért, mert átnyúlik egy fa ága és lepotyog a gyümölcs, vagy állandóan kukorékol a kakas, esetleg egyfolytában ugat a kutya.

A konfliktus egy hétvégi ház tulajdonosa , A. és a szomszédos szálloda tulajdonosa , B. között alakult ki.   A szálloda területén ugyanis egy grillező sarok került kialakításra, közvetlenül a szomszéd kerítése mellett. Ezt a változtatást A. már az építkezés során szóvá tette, ugyanis  a nehéz munkahét fáradalmai után pihenésre vágyott, ezért nagyon zavarta az örökös hangoskodás. Ráadásul a füst is átszállt a kertjébe.  Többször beszélt B-vel, aki ígérte, hogy javít a helyzeten, mégsem  változtatott semmin. Két év várakozás és vita után A. elhatározta, hogy  bírósághoz fordul, kérvényezve, hogy B. a vele szomszédos területen azonnal szüntesse meg a grillező részt.

Miután A. beadta a beadványt a bíráságra, tudomására jutott, hogy vitájukat mediációval is meg lehetne oldani.  Utána olvasott, összehasonlította a per és a mediáció költségeit.  Végül  felkeresett egy mediátort, aki megszólította  B-t. B. beleegyezett a mediációs eljárás lefolytatásába, és már a 3. ülésen  a következő megegyezésre jutottak :

  • A. beleegyezik, hogy a grillező sarok maradjon a kerítése mellett,
  • B. végrehajtja a következő változtatásokat:
    – a kéményt megemeli 1,5 m-el
    – 3m magas hangszigetelő kerítést épít 

A mediációs megállapodást a bíróság elfogadta, így A. visszakapta a perköltség 90%-át.

A megegyezésen kívül mediációnak más  pozitív hozadéka is lett.  A. és B. nemcsak hogy szívélyesen váltak el egymástól, de  B. azt is felajánlotta, hogy a szálloda biztonsági kamerarendszerét szinte egy szimbolikus összegért kiterjeszti a hétvégi házra is.

Forrás : Szlovák Köztársaság  Igazságügyi Minisztériuma

Megosztás

Munkahelyi konfliktusok

Mivel a munkahelyen töltjük napjaink jelentős részét, fontos hogy ott jól érezzük magunkat. A kialakult kiközösítések, szóbeli bántalmazások, rágalmazások, különböző viták rányomják bélyegüket nemcsak a munka minőségére, hanem a dolgozók komfort érzetére is. Ha a felek saját erőből nem tudják megoldani az elmérgesedett helyzetet, a mediátor segítségükre lehet.
SZOMSZÉDOK

Szomszédok közti konfliktusok:

A rossz szomszédi viszony nagyon megkeserítheti az ember életét.
A konfliktusok rendezése peres úton hosszú éveket vehet igénybe, és azalatt a viszony még jobban elmérgesedhet.
Kertes házban élők vitázhatnak túl hangos vagy tartós gépzaj, üvöltő zene, kocsi beálló, átnyúló faág, háziállatok stb. miatt, míg a társasházban élők a közös javítások, átalakítások, a kivitelező személye miatt.
A mediátor mindkét felet meghallgatva segíthet elrendezni a vitás kérdést, elkerülve a kellemetlen, hosszúra nyúló, és költséges pereskedést
SZOMSZÉDOK

Családon belüli konfliktusok:

Minden párkapcsolatban vannak hullámvölgyek. Sokszor megtörténik, hogy a párok úgy érzik, a másik nem érti meg őket, kérésük kudarcba és veszekedésbe fullad. Ilyen esetekben a mediátor segíthet feltárni a probléma igazi okát. Mint kívülálló és nem részrehajló személy rávezeti a párokat a megoldásra és arra a viselkedésmódra, amellyel javítani tudják az együttélést. Mediátor segítségével sikeres és boldog párkapcsolatot építhet ki partnerével.

Segíti a békés és kulturált elválást, a gyors megegyezést, a vitás kérdések veszekedés nélküli megoldását. Segít megérteni a házaspároknak, mi is vezetett a váláshoz. Segíti a kapcsolat lezárását és az elvesztés, szomorúság feldolgozását. Pozitív hatással van a jövőbeni pozitív kommunikációra.

A válást minden esetben a bíróság mondja ki. Ugyanakkor a felek nem csupán pénzt spórolnak a válási mediációval, hanem azzal az elégedett érzéssel fejezhetnek be egy kapcsolatot, hogy sikerült a lehető legemberibb módon lezárniuk életük egy fejezetét.

A gyermek legfőbb érdekeire és szükségleteire helyezi a hangsúlyt. Mivel egy közös gyermek a válás után is összekapcsolja a feleket, fontos a megegyezés. Tapasztalat szerint, ha a szülők a saját javaslataik szerint kötik a megállapodást, 85-90%-ban be is tartják őket, míg a bírósági ítéleteknél ez csak 60%. Sem a gyermek, sem a felnőttek számára nem mindegy, hogyan alakul a volt férjjel/feleséggel a kommunikáció a közös gyermekkel kapcsolatban. A mediátor segíthet ebben is.

Gyakran alakul ki azáltal, hogy a gyerek több önállóságot követel, a szülő szeretné biztonságban tudni, ill. több kontrollt szeretne gyakorolni felette – ezek a problémák az összes korcsoportot érinthetik, a gyermektől a felnőtt korig.

SZOMSZÉDOK